2012. február 16., csütörtök

Angol keringő


Angol keringő

Sokak által a „táncok királynőjének”, a legharmonikusabbnak nevezett tánc, az angol keringő  a legrégebbi, és ma talán a legismertebb standard táncunk.  A tánciskolák gyakran a tánctanulás kezdő tananyagába  építik be,  talán ismertsége okán is, és mert alapmozgása könnyen elsajátítható. Az  iskolai tánctanfolyamoktól kezdve, a bálokon, esküvőkön keresztül a szalagavatókon át a versenytáncig különböző szinteken táncolják. Hangulata, eleganciája miatt gyakori, hogy rendezvények, ünnepélyek megnyitójaként alkalmazzák.  A keringő korhoz sem kötött, fiatalok, középkorúak, és az idősebb korosztály is szívesen táncolja. 

Az angol keringő a Boston táncból eredeztethető, nevét végül annak köszönheti, hogy a mai, modern változatát az angolok fejlesztették ki. 

A XIX. század táncéletét (a polka és a galopp mellett) az angol keringő uralta. Az I. világháború alatt a franciák és a németek betiltották, nem úgy, mint az angolok. Az 1920-as, 1930-as években az angolok lerakták a mai angol keringő alapját. 1929-ben az angol keringőt (a slowfox, quickstep, tangó, blues mellett)  standard táncként rögzítették.  Igaz, az 1922-es világbajnokságon már táncolták, mai neve 1929-ben íródott be a tánctörténetbe véglegesen.

Kezdetben haladó tánc volt, később  fordulások és lezárt lábak jellemezték.  Mivel a teljes fordulat nehézkesnek bizonyult, ezért a  fordulások csak 3/8 fordulatot jelentenek, így a tánc átlós jellegű. Az angol keringő 3/4-es ütemformájú tánc, a hangsúly az első ütésen van. Az első és a negyedik lépés az ütemkezdeten van. A ritmusa pedig 1,2,3,1,2,3 illetve 1,2,3,4,5,6. 

Egy szép angol keringő titka a megfelelő lépésekben, emelkedésekben, ereszkedésekben,a lábmunkában, a tartásban, és az ellenmozgásokban és a lendületben rejlik.  Határozott, ugyanakkor törésmentes impulzusok uralják a táncot.   

A tánctanulás folyamatában mindezek fokozatosan épülnek be a táncos tudásába. Ahhoz, hogy végül szépen táncolhassuk az angol keringőt a következőket kell elsajátítanunk:
-          - mindenekelőtt zenére kell táncolnunk
-          - a keringőt laza, semmiképpen sem átfeszített térddel táncoljuk
-         -  minden standard tánc elképzelhetetlen rotáció nélkül
-          - fontos a gördülő lábtechnika (a gördülő lábtechnikát a saroktól lábujjig, lábujjtól a sarokig gördülő lábfej jelenti)
-         - mindezek mellé a megfelelő tartás, a kezek, lábfők iránya, egymáshoz viszonyított megfelelő tartás elengedhetetlen

Az angol keringő rangját is mutatva a táncversenyek első tánca, melynek látványa lágyságot, harmóniát, ugyanakkor lendületet sugároz. Jellegzetessége, az emelkedések, süllyedések hangsúlyozása, ám törésmentes kivitelezése. A keringőző párt egy ingához, vagy hintához lehet hasonlítani,  akik lendülnek az egyes magassági pontok között. 

Ha Te is szeretnéd megtanulni az angol keringő alapjait, látogass el ide: www.tanckokteltanciskola.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése