2012. február 18., szombat

Konfliktusok a táncparketten


A „konfliktusok a táncparketten” általában a táncpartnerünkkel való konfliktusokat jelentik. A „társastánc” nevében is benne van, hogy párhoz kötött, másképp elképzelhetetlen.

 A tánctanulás kezdetétől számítva táncpartnerünk az életünk szerves része. A táncórák, tánctáborok, bulik, mindenféle táncos esemény megélése táncpartnerünkkel közösen történik. Mondhatnánk persze, hogy mindezeket táncpartnerünk mellett a többi táncossal is közösen éljük meg. Igen, az élményeket. 

A nehézségeket pedig elsősorban a táncpartnerünkkel. Vele küzdünk egy-egy lépés megtanulása során, őt viseljük el, vagy éppen összeveszünk vele, ha egy nehéz nap után nem a megfelelően szól hozzánk, ugyanígy ő kénytelen elviselni minket is, még ha éppen rossz napunk is van, vagy épp egy nehéz időszak a családban, munkahelyen. Egy fellépés, egy verseny pedig „közös ügy”, ami a táncos pár mindkét tagjának megmérettetés, stresszhelyzet, mondani sem kell…konfliktusforrás. 

Egy párkapcsolathoz hasonlóan egy táncos pár is nagyon sok mindent, élményeket, és nehézségeket él át együtt, és mindvégig egymásra vannak utalva, egymástól függenek. Ami hosszú távon igazán számít, hogy a táncpartnerünk mennyire hozzánk illő. Ha a céljaink közösek, és együtt szeretnénk táncolni, akkor a konfliktusokat igenis meg kell oldani. 

Gyakori konfliktusforrás, hogy a lány, vagy a fiú nem a megfelelő módon kommunikál, szól a másikhoz táncórán, vagy meggondolatlanul, „hirtelen felindulásból” mondanak egymásnak olyat, amit később megbánnak.

 Mivel a táncpartneri kapcsolat egy szoros kapcsolat, ugyanúgy meg kell tanulni a másikra figyelni, sok mindent elfogadni, ugyanúgy mint egy párkapcsolatban, ha szükséges akár százszor meg kell beszélni a probléma igazi okát, el kell mondani, hogy kit mi bánt, és mi okoz számára konfliktust. Ez néha nehéz. Hosszú távon megértéssel, odafigyeléssel a konfliktusok csökkenthetők, igaz, megszűnni nem fognak, de nem is kell. 

Te mit gondolsz erről? Te hogyan kezeled a konfliktusokat?

1 megjegyzés:

  1. Én alapvetően konfliktus kerülő embernek tartom magam, ami bizonyos szempontból jó, de ugyanakkor időnként hátrány is tud lenni. Az biztos, hogy a párok sok szempontból egymásra vannak utalva és ha valahol homokszem kerül a gépezetbe, akkor mindenképpen megoldást kell találni a problémákra, mert a társastánc két emberről szól, egyedül nem megy.

    Ugyanakkor szerintem az is fontos, hogy konfliktus esetén is meg legyen a kompromisszumokra való törekvés. Fontos, hogy mindkét fél tartsa szem előtt a partnere szemszögét is, jó ha a felek meg tudják hallgatni egymást akkor is ha nem értenek egyet. Vigyázni kell, hogy mikor mire hogyan reagálunk, mert ha pl. mindenáron a saját igazunkat akarjuk bebizonyítani a másiknak, akkor lehet, hogy a partnerünk egy idő után nem fogja jelezni a problémákat, mert úgy érzi, hogy úgy sem tudnánk közös nevezőre jutni, így inkább nem szól semmit, viszont ezzel a konfliktus is tovább erősödik.

    Egy szó mint száz, szerintem a legkisebb konfliktusokat is rendezni kell egymás közt. Időnként nehéz megtenni, de vegyünk egy nagy levegőt és ha problémánk van, akkor kommunikáljunk a másikkal, mert ez a kulcsa mindennek, elvégre mi sem vagyunk gondolat olvasók. :)

    VálaszTörlés