2012. február 10., péntek

Cha-cha-cha avagy férfi és nő macska-egér játéka


Cha-cha
Ütem: 4/4
Tempó: 32-34 ütem percenként

A cha-cha egy Kubából származó latin-amerikai tánc, de eredete illetve más táncokkal való kapcsolata miatt nem csak Kubához, hanem egyéb latin-amerikai országokhoz, sőt, Afrikához is köthető. (A mambo őse, amelyből a cha-cha is származik, például afrikai törzsek rituális táncaiban keresendő.)

A cha-cha (eredetileg cha-cha-cha) a mambóból és rumbából alakult ki, de a zenei stílusra hatott az amerikai jazz, ezen belül az amerikai swing zene is. 

Az 1940-es években egyre több, különböző európai és amerikai országból származó turista kereste fel a népszerű nyaralóhelyeket Kubában és Havannán, ahol nagy népszerűségnek örvendtek a latin-amerikai táncok. Az ide látogatók hazavitték ezeket a saját országaikba. A jazz és az afro-kubai ritmusok összekeveredésével új táncok jöttek létre, mint például a mambo.

Az 1950-es években jött létre és vált népszerűvé a cha-cha. A zene kialakulását Enrique Jorrín (1926-1987), egy havannai zeneszerző és hegedűművész nevéhez szokás kötni, aki 1953-ban egy kicsit gyorsan játszotta a mambót. Mivel ez nem aratott túl nagy sikert, megalkotta a mambo-cha-cha-chát, a kubai hivatalos tánc, a danzón negyedik ütemének a szinkópálásával. Erre a jól megkülönböztethető ritmusra kezdtek el az emberek táncolni. A cha-cha-cha zenében ezt hívják triolának, amit a táncban a„triple steppel”, azaz három rövid lépéssel (cha-cha-chával)  fejeznek ki. A zenében szerepel még két lassú ütem, amit kettő-háromra táncolunk, a csípő aktív használatával. A zenei ütem 4/4, számolása „két-há, cha-cha-cha”, vagy „két-há, négy-és-egy”.

Ez a tánc először Észak-Amerikában terjedt el, és vált divattánccá, majd Európában is hamar tért hódított, olyannyira, hogy nem csupán egy mai napig közkedvelt társastánc, hanem 1961 óta ott találhatjuk a versenytáncok között is.

A cha-cha táncolható autentikus kubai zenére, latin pop vagy latin rock zenére.
A cha-cha-cha ritmust, hogy néhány példát említsünk, felfedezhetjük Jennifer Lopez, Marc Anthony, Carlos Santana egyes dalaiban, de ott találhatók az aktuális disco slágerekben is. 

A cha-cha egy gyors, lendületes, vidám tánc, amelyben a szerelmi kapcsolat kezdeti szakasza, a férfi és a nő macska-egér játéka, a flört és a csábítás jut kifejezésre. 

Ha szeretnéd Te is megtanulni a cha-cha-cha alapjait, akkor kattints IDE!

Te hogy viszonyulsz ehhez a tánchoz? Mennyire szereted?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése